Platán fát csak délibábként?
2012. szeptember 07. írta: városjáró

Platán fát csak délibábként?

Bejegyzés alcíme...

A Dózsa György úti Délibáb Hotel bővítése lassan elkészül. A ráépítés - nagy vonalakban - rendben van. A telken álló fákkal azonban már sokkal cudarabbul bántak a kivitelezők mint a rozettákkal. Míg ugyanis az építkezés alatt még palánkkal védték a mellékutca sarkán álló japánakácot - ami így át is vészelte az munkálatokat -, a beruházás finisében végül mégis tőből kivágták azt. Érthetetlen óvatoskodás, álságos favédelem, ha a végeredmény a likvidálás. 

delibhot (2).jpgArchív (Norc.hu)

A szálloda előkertje körüli díszes kovácsoltvas kerítést - ami korábban direkt kikerülte a sarki akácot (fenti képen) - eközben elbontották. Helyén már gőzerővel alapozzák az újat, nem kímélve az előkertben egyedüliként megmaradt óriási platánt sem, mely az évek során ugyan belenőtt a nyomvonalba, de még ma is jó egészségben áll a hotel oldalában. Ám készül az új vasbeton alap, ami épp a fa gyökérzetén fut keresztül - károsítva azt. 

del.jpg

 del2.jpg

Nagy rá az esély, hogy ezáltal a platán is az akác sorsára juthat. Pedig nem kéne, hogy így legyen. Ha évtizedekkel ezelőtt ki lehetett kerülni egy akkor még csemetének mondható japánakácot, akkor napjainkban, amikor a belvárosi vegetáció még fontosabb mint fél évszázada, ennyire nem lenne szabad átgázolni a környezeten. Mégis megtörténik. A profit fontosabb mint a természet. A vendég panorámát akar még a szuterénablakól is, nem kell hát a zavaró lombkorona. Növényzetként érjük be a stukkók porszórt indáival. Szomorú trend.

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr104755806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2012.09.07. 13:35:10

Fotót majd lősz az új állapotról?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.09.11. 21:11:12

Fák nélkül nemteccik!!!!

Tarkónlőném, amelyik engedte/elrendelte, hogy kivágják a fákat.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2012.09.11. 21:53:05

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ez természetesen túlzás lenne, de ha egyetlen buta hóvirágszál 10 ezret érhet, akkor egy japánakác likvidálási ára miért ne lehetne 2 millió. Persze ha élesedne a bírság, simán hoznának egy erdészeti szakvéleményt, hogy az inkriminált fa épp a felújítás végére lett menthetetlenül beteg - így egy fillérbe se fájna a kivágása :(
A Libia Követség kertjét is eléggé kipucolták - ahogy néztem. Pár fával ott is kevesebb lett.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.09.11. 23:24:16

@városjáró:

a Líbiai követség felé régen voltam, de emlékezetem szerint egy hatalmas antenna van az udvarában. Sajnos ahhoz, hogy az menjen, nem lehet benőve fákkal.

HaTaczy 2012.09.12. 20:11:44

Azok a fák nagyon hiányoznak onnan. Még, ha egy mellékutcában állna, hagyján, de itt, ez...áh, inkább kihagyom, magam moderálom le.
De ez az egyszerű fehérre festés mégjobban tönkretette a látképet. Nem baj, Hajrá Magyarok, csak így tovább a gusztustalanság országa díja elnyerése felé!!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2012.09.12. 20:37:34

@HaTaczy: Én is így látom. Mindenhonnan csak egy fa, mindenhonnan csak egy bokor, és nem marad semmi. Egyébként is kiesett már egy platán ennek a szállodának a renoválása mentén. Valami véletlen folytán olyan erős sérülések keletkeztek a már egyébként is meggyengült gyökérzetén, ami menthetetlenné tette.

varosjaro.blog.hu/2011/06/27/koszonjuk_97

Még mozgolódtam is annó a Főkertnél hogy ha már állva sorvadt el, legalább szedjék ki. Csak utólag esett le, hogy a belemarás, a meggyengítés az épülő hotel érdeke is lehetett...

Ami meg a telefehér színezést illeti, azt én se értem. Így nem sok értelme van a stukkóknak - sokkal kevésbé érvényesül az épület díszítése. Persze bizonyosan olcsóbb lett így porszórni az egészet. Bár az összköltséghez képest nem sokat spórolhattak vele.

HaTaczy 2012.09.12. 21:19:59

@városjáró: Viszont, milyen szín ment volna ehhez a szép(?) kékhez, ami nem tette volna giccsessé az épületet? Míg a régi elegáns volt, ez az új, meg egyszerű, és az épület struktúráját tekintve primitív, mint az a nép, amelynek a fővárosában ez az épület áll. Sajnos, eltűnt az a bizonyos szépérzéke a társadalomnak, és ez a dizájnos egyszerűség váltotta fel, ami ilyen épületeknél tönkreteszi azt, ami valójában a szépsége lenne.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2012.09.12. 21:45:31

@HaTaczy: Kék? Mármint a tető héjazatára gondolsz? Az inkább szürke. Ahhoz rengeteg szín passzolhatott volna. De ha világosban gondolkodunk, akkor is játszhattak volna a fehér és a drapp árnyalatai.

HaTaczy 2012.09.12. 22:02:41

@városjáró: Na, most útnak indítottál :), mert meg kell nézzem élőben is ezt a förmedvénnyé tett épületet. A képen inkább kékes árnyalat látható, ezért írtam ezt a színt.
---
Anno, volt metrótéma. Most, hogy már szalad, miért nincs semmi róla?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2012.09.12. 22:15:51

AZ új metróval itt a blogban nem foglalkoztam, de megvan róla a magam - fenntartásos - véleményem.

hu-hu.facebook.com/varosjaro/posts/402046403186619?comment_id=22690311&offset=0&total_comments=14

Állva már láttam, menet közben még nem. De viccesnek érzem, ahogy az emberek egymást tapossák, csak hogy felszállhassank rá, aztán amikor már csak ezek lesznek odalemm, könnyes szemmel fognak visszarévedni az oroszmetrós időkre...

HaTaczy 2012.09.13. 09:55:15

Pedig, nekem az rémlik, hogy anno ezügyben tévedtem be hozzád :)
Mindegy.
Kösz, de faxbukos nem vagyok, azt gyűlölöm.
süti beállítások módosítása