Tábla-játék
2011. január 12. írta: városjáró

Tábla-játék

Gammonozz! Érd el a (lámpa)csúcsot!


Játéktér: Terkaváros, Operával szemközt

  

A játék menete
A játékot egy speciális, 24 háromszöget tartalmazó táblán játszák.
A fehér játékos kezd, a tábla jobb felső sarkából indulva. A bábui jobbról balra haladnak a tábla tetején, aztán a bal oldalra érve átlépnek az alsó oldalra, ahol balról jobbra mennek tovább.
A játékosok felváltva dobnak két kockával, a dobott pontoknak megfelelően léphet a soron következő játékos. A dobott értéket le lehet lépni egy vagy két külön kővel is. Ha valaki párost dob (azaz mind a két kockán ugyanaz a szám áll), akkor ezt nem kétszer lépheti meg, hanem négyszer. Ilyenkor akár 4 különböző kővel is leléphető a dobás. Fontos szabály, hogy ha több számot egy kővel lép a játékos, akkor azt csak úgy teheti meg, hogy a két lépés külön-külön is szabályos legyen. (Azaz a közbülső lépéseknél ne legyen fala az ellenfélnek.)
Az a játékos nyer, aki hamarabb kiszáll az összes kövével.


bővebben: gammon.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr422578432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.01.13. 08:44:26

Ismerjük, játszottuk is egy darabig a Tablut, Ostábla, vagy ahogyan a Római Birodalomban hívatott: Ludum Duodecidorum Scriptorum - azaz tizenkétvonalas játékot. Ez a név arra utal, hogy Rómában nem táblán játszották, hanem egyszerűen húztak a földre egy tucat párhuzamos vonalat :-)
Fehér meg fekete kavics akadt, a két kocka meg kis helyen is elfért.
De a fenti játékleírás alapján aligha lehet játszani... meglehetősen sok fontos dolog kimaradt.
És itt nem a pénzbe játszók "kontrázó kockájára" gondolok...
süti beállítások módosítása