Új ivókutak a nagykörúton!!!!!
2010. május 14. írta: városjáró

Új ivókutak a nagykörúton!!!!!


Első figyelemfelhívásom után öt évvel - és napra pontosan kettő esztendővel a szélesebb körű publikálás után - úgy tűnik 2010-re végre visszaáll a nagykörút másfél évtizeddel ezelőtt kialakított ivókúhálózatának rendje. A kutak új stílusa ugyan elmarad a korábbitól, de funkciójuk hozza a korszellemet. Vandálbiztosabbak és víztakarékosak. Működtetésük a kifolyó orrmány fölött található sülyeszett gomb lenyomásával történik - majd.
Örvendhet szívünk! Végülis minden megoldódik egyszer. Csak elég életünk legyen hozzá...

A Fővárosi Vízművek Zrt. kommunikációs osztályának rövid tájékoztatása szerint a kútpótlás ügyét cégük vállalta fel. A beruházás részleteiről jövő hétre igérnek tájékoztatást. Addig remélhetőleg a kutak üzembeállítása is megtörténhet.

A megvalósulásért ezúton mondunk köszönetet! 


2005


2010

 

 
2005

 
2010

 


2005


2010

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr222003214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.05.14. 22:00:59

Az utcai ingyenes ivókutak másutt gyönyörű utcabútorok, s mint ilyenek, a városkép meghatározó részei. Mondjuk úgy, mint például Londonban az ottani jellegzetes kör alakú postaládák, a telefonfülkék, emeletes buszok, taxik... Amik mellesleg mindenféle emléktárgyak formájában nem csekély bevételt jelentenek a kereskedőknek, gyártóknak - és áttételesen a városnak is... Említhetem még a hirdetőoszlopokat, közpadokat, újságos bódékat...

A legszebb ivókút szerintem a "Fontaine Wallace" névre hallgató párizsi:
fr.wikipedia.org/wiki/Fontaine_Wallace
(A szöveg váltható angolra, németre...)
Rövid részlet: az 1870-ben kitört francia-porosz háború után Párizs a rekonstrukció tíz éve alatt egészen átalakult. A filantrópia divattá vált. A módosabb polgárok számos "jószolgálati tevékenységet" finanszíroztak. Sir Richard Wallace, a legexcentrikusabb és legdiszkrétebb közöttük. 1870-ben nagy összeget örökölt apja halála után és úgy döntött, hogy a párizsiak lássák ennek hasznát. A harcok alatt a Párizs vízellátását biztosító ivóvízcsatornák jó része megsérült, és a víz ára az egekbe szökött. A szegények nem jutottak hozzá... illetve sokan az immár olcsóbb bort itták :-)
Wallace a kutat az alábbi szempontok (! figyelem!) figyelembevételével tervezte - terveztette:
* Legyen elég nagy, hogy már messziről is észrevehető legyen; de ne túl nagy.
* Formára legyen praktikus és szép is.
* Ne legyen túl drága: lehessen legalább egy tucatot felállítani belőle. (A sikert követően ez sok tucat lett...)
* Anyaga legyen ellenálló, könnyen megmunkálható és könnyen karbantartható.

(A siker okán gyártásuk - bár már korlátozott számban - ma is folyik, hazai gyárakban, hazai munkaerő által...)

A szempontok ma is megállják a helyüket. Bevallom, én nem értettem, miért kellett azokat az enyhén homokóra-formájú Zsolnai kutakat utcára, játszótérre tenni (például Budán a Gellérthegy oldalában), hiszen még odafigyelve is törékenyek voltak... Szépek, ha tetszett a formájuk - de nem tartósak...
Még egy apróság: a kutakhoz eredetileg tartozott egy odaláncolt (hát, igen...) bádogbögre is, megkönnyítve az ivást. Mielőtt bárki fintorogna, gondolja meg: gyerekként talán még látott faluhelyt a konyhában álló fedeles vödröt (egyenest a kútról), rajta pléhbögrét... Az emberek nem tartottak annyira a fertőzésektől, pedig néha volt elég, de ez már más téma...

Ilds. 2010.05.15. 08:38:36

Jön a nyár!... Útközben jól esik majd... :)

Kétkedő · http://egypar.blog.hu/ 2010.05.15. 15:39:44

Nem túl szép. És nem is illek ide. Miért van megemelve ? De ettől még nagyon jó, hogy van.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.15. 15:55:36

@Kétkedő: Tegnap óta ezen agyalok én is. Kerestem a neten valami hasonló fazonú kutat, de nem találtam rá prototipust. Valószínűleg egyedileg ide tervezték ezeket. A megemelés az eredeti talapzat miatt van. Tulajdonképpen a korábbi betonkorong alapra húzták rá az új alépítményt és a kútcsövet.
Ilyen volt egyébként az eredeti zsolnay kút: www.kavehazak.hu/pictures/news/2874parbig732.jpg

pösti 2010.05.18. 21:03:47

Végree! "A vízek városa" ugye?:) Ronda, de a miénk!

pösti 2010.05.18. 21:05:30

MÉG PÁR ÉV ÉS FOLYNI IS FOG...:)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.19. 10:15:29

@pösti:
Már megy! Remélem, hamarosan a háttérről is megérkezik a bővebb válasz. (A Főváros jellemzően most is kitett magáért. A budapest.hu szerkesztősége pl. annyit volt képes hozzátenni a dologhoz, hogy "ők is nagyon örülnek a kutaknak". Hát kb ennyit tudnak az egész városról, és ennyit értenek a köztájékoztatáshoz is... A szakmai- és politikai süllyesztőbe vajh mikor tűnnek el végleg?)

erom? 2010.05.21. 11:39:28

@városjáró: ja-ja. nem is értem. felhívtál vkit a városházán és nem tudta rögtön felköpni a részleteket.
biztos nem jó szoftvert töltöttek rá reggel... egyáltalán fővárosi vagy kerületi projekt?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.21. 13:49:07

@erom?:
nem hívok fel senkit, mert annak nincs nyoma. levelezek. jelesül a főkertnek, a főváros szerkesztőségének és a vízműveknek írtam. ezek közül egyedül a vízművek válaszolt érdemben - de ő is csak szűkszavúan. ma egy hete... a főkert azóta se - pedig a honlapjukon azt írják, hogy a bp-i ivókutak nagy része hozzájuk tartozik. azóta írtam a főpolgármesteri hivatal sajtóosztályának is, hátha... de őket már 5 évvel ezelőttről ismerem. nullák! ettől még persze kiváncsi vagyok a válaszukra, de nincs reményem rá, hogy tudnák mit mikor miért csinálnak...
ez egy ilyen tudatlanvezetésű és üzemeltetésű elbaszott város. sajnos a hülyék vannak pozicióban. de remélem - ha más nem -, ez legalább megszűnhet októbertől.

erom? 2010.05.21. 14:25:09

ha a vízművek a beruházó és a kivitelező, akkor miért nem tőlük várod a választ? megfordítom: ha a főváros lenne a beruházó, akkor a vízművektől kérdeznél (kivitelezőtől függetlenül)?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.21. 14:48:02

@erom?: a nagykörút a fővároshoz tartozik? igen. a kutakat 1994-ben a főváros állítatta? igen? az üzembeállításhoz a főváros adja meg az engedélyt? valószínűleg igen. nos, akkor szerinted van köze a dologhoz?! na ugye!
ha van még kérdése, tedd fel nyugodtan! :D igyexem majd nem leütni a magaslabdáidat rögtön.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.21. 15:45:25

@erom?: Ezt a véletlent!!! Épp most érkezett meg a főváros válasza kútügyben Kicsit hirtelen ér véget a levél, de elég informatív. Később bemásolom.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.21. 18:33:30

Nos íme a Főváros információi:

"Kedves K. Tamás!
A Főpolgármesteri Hivatal Sajtóirodájának nevében küldöm a választ.
Üdvözlettel, A.Sz.

Valóban a Fővárosi Vízművek beruházásában épültek ki a kutak, a Vízművek végzi a karbantartást és az üzemeltetést is.
A kilencvenes évek első felében a Fővárosi Önkormányzat beruházásában újult meg a Teréz körút és az Erzsébet körút a Podmaniczky utca és a Blaha Lujza tér között. A felújítással egy időben a Fővárosi Vízművek a régi öntöttvas vezetéket gömbgrafitos öntöttvas vezetékekre cserélte, és ivókutakat telepített a körúton. Négy helyen épült ivókút: három helyen álló kivitelben, kerámia házzal, az Erzsébet körút 17. szám alatt található ház falán pedig falikútként. Sajnos a kutak igen rövid ideig üzemeltek, mert a csapokat rendszeresen leszerelték , a kerámia házat összetörték. Az állandó rongálások miatt végül úgy döntött a vállalat, hogy leszereli őket. Az évek során többször napirendre került a kutak felújítása, azonban a rossz üzemeltetési tapasztalatok miatt az elhatározás és a megoldás csak nehezen született meg. Az egyre melegebbre forduló időjárás miatt gyakorivá váltak a nyári kánikulák, ezért a főváros frekventáltabb pontjain a Vízművek vízosztó központokat helyezett el, és ismét felmerült a ivókutak helyreállításának kérdése. Mivel az állókutaknál a probléma a rongálás volt , olyan megoldást keresett a vállalat, amely ellenáll ennek. A május első felében kiépített három új ivókúton nincs leszerelhető alkatrész, korrózióálló fémből készült, működtetése víztakarékos. Egy gombnyomásra csak a szükséges mennyiséget, körülbelül fél liter vizet enged ki."

Nos ennyi! Köcönnyük szípen!

erom? 2010.05.25. 10:31:52

@városjáró: Hát mellé ütöttél:) elég világos, hogy a kutakat nem a főváros állítatta, hanem a vízművek (önálló g-i társaság, még akkor is, ha többségi tulajdonosa a fővárosi önkormányzat), az engedélyeztető pedig eleve nem lehet a fővárosi önkormányzat:)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.25. 18:18:37

@erom?: tehát azt mondod, hogy a főváros tudta és engedélye nélkül lehet bonatni és építeni közkutakat a főváros kezelésében (és talán még tulajdonában is) lévő főútvonalon?
süti beállítások módosítása