Hűvösvölgyi út reload
2009. augusztus 26. írta: városjáró

Hűvösvölgyi út reload


Három hét múlva elkészül a Hűvösvölgyi út burkolat felújítása. Blogunk csapata megnézte, hol tartanak a munkák.


Ahonnan még szép

Nos, haladgat a beruházás a maga magyarosch tempójában. A mintegy 3 kilométeres munkaterületen lassan végeznek a szegélylerakással, s a végsőnek tűnő kopóréteg felhordását is megkezdték a főút felső szakaszán. Kár hogy az új szegélykövek gyengébb minőségű préselt betonkockákból állnak majd. Félő, hogy nem fognak annyi időt kibírni, mint gránit elődeik. Akárcsak a járdák új szegélyelemei, melyek az eddigi keramitkockákat váltják fel kényszerűen. Vajon miért nem lehet megőrizve megújulni?



Léptékváltás


Keramitszegély volt                           Betonszegély lesz

A főút alsó szakaszának közös gyalog-kerékpár járdája azonban mintha szűkebbé vált volna a felújítás végére, mint amilyen korábban volt - legalábbis szemmérték alapján. Ráadásul számos kereszteződésnél elmaradt a szegélykövek lesüllyesztése is. Ami viszont egy rekonstrukció során kihagyhatatlan kellene legyen - pláne egy kerékpáros járda esetében. Esetleg átkerül róla a nyomvonal az úttestre? Némely útfelújításnál (Gogol utca, Alkotmány utca) már láthattunk hasonlót. S ha a Hűvösvölgyi út emelkedős részén nem is volna életszerű kerékpársávot kijelölni, a Versec sorig talán mégis megfontolandó lehetne, és hely is van hozzá bőven. Hiszen nincs annál veszélyesebb, mint amikor a bokrok mögül - elvileg körültekintően ugyan, de mégiscsak váratlanul - felbukkanó kerékpárost oldalba találja egy (naivan) jobbra kanyaradó autós.


Magas járdaszél...                                   És ahol elférhetne a biciklisáv

A főút menti zöldsáv tereprendezése is folyik-folydogál. Bár nem igazán érthető, hogy egy ekkora projekt során miért nem szedik ki végre az évek óta elhalt facsonkokat is a megújuló zöldsáv vonalából?! Akárcsak a hetvenes években még használatra méltó - mára azonban értelmüket vesztett - padmaradványokat vagy oszloplábakat.



Magára hagyott facsonkok

 

Padmaradvány - sitt - oszlopláb

És hát a Kelemen László utcai híd ügye is ugye... Nos, úgy fest, jó szokás szerint most sem nyúlnak a híd extramagas járdáinak gyalogoskapcsolataihoz, és borítékolhatóan új zebra sem fog készülni a villamosvágányok felőli végéhez. Ahogy az elkopott kockakövekre sem kerül új aszfaltréteg.


Zebrahiány                                            Szinteltolás
    

Kockakő 

Nem úgy az egy kereszteződéssel visszább árválkodó múlt század eleji villanypózna köré - melyet évtizedekkel ezelőtti kikötése ellenére gondosan körülaszfaltozták. Hadd lehessen mit "nagyjavítani" rohammunkában az átadás után is.


Beaszfaltozva...                                     De minek?!


No igen, ez már nem része a tervezési területnek, ahogy frissen kiépített járdák melletti senkiföldje sem. Néhány méter és máris más világ.


"Nem tervezési terület!"

Ahogy a Hűvösvölgyi végállomás előtti úttest és a Gyermekvasút aluljárója közötti járdájánál is. Már a felénél ott a pimasz neolux csík, hogy a vak is láthassa, mennyire gondolják itt komolyan az értékteremtő nagyfelújításokat.


"Nem tervezési terület!"


A megrepedt járda, a megsűllyedt közműakna, a helyén hagyot facsonk vagy a kint felejtett villanypózna már nem a projektgazda gondja. Ráhagyja a jótékony utókorra. Pedig kis odafigyeléssel, kellő előrelátással és koordinációval könyedén válhatna végül mindannyiunk megelégedésére a rekonstrukció. Talán még nincs késő. Bár az idő vészesen fogy...

A bejegyzés trackback címe:

https://varosjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr751339996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.08.27. 00:18:48

Hát, most hatalmasat sóhajtottam. Ezzel a poszttal kellene kiplakátolni az út érintett szakaszát, hátha akkor (de még ebben sem vagyok biztos) valaki valóban tenne az észrevételeid javára.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.08.27. 17:06:31

Végre új poszt! Már kezdem aggódni (tényleg). Nos az útról: ez nagyon tré! Gondolom a keramitot azért irtják ki mindenhonnan, mert nem "Eu-konform", mert csúszik (a hulladék kaja bejöhet, úgy látszik az nem veszélyesebb, mint egy szegély. Mindegy). Különösen szegény kis aesculusokat sajnálom. Nem értem miért hagyják ott a csonkokat. A harmadik csonkon látszik, hogy próbálkozott valami újulattal...jajj, de annyi minden baj van itt.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.08.27. 17:41:16

@aesculus: Jelentem, nyaraltam! :) Csak ezért voltam csendesebb. De köszönöm! Készíthetnénk közösen egy postot a Szilágyi E. - Hűvösvölgyi út fasoráról és zöldzónájáról. Sajnos több ott a zaj, mint a jel. Amin az ilyen projektek sem javítanak. A sittel megágyazott 10 centis virágföldről is készítettem pár képet. Nem túl bíztató

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.08.28. 17:00:28

@Lesley: Kinél kezdjük? :)))) Főkert? BKV? Föpohi? Kerület? Csatművek? ELMŰ?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.08.28. 17:37:06

@retekblog: Oké! Indulhatunk is! Csak ne nekem kelljen vinnem a szót, mert iélyen helyzetekben én átmegyek durvaanyázóba. Ha pedig mégsem, annak meg nincs eredménye - lásd Főutcaprojekt.

StopSzmog 2009.08.29. 23:52:36

Hát ez agyrém :(

Azt a villanypóznát addig is be lehetne futtatni valami zölddel. Nem?

Galadhriel 2009.09.02. 21:55:29

Ahol eddig elvileg fű volt, az út és a kerékpárút között, most telerakják "grünbetonnal", ami beton és közte a lyukakban kitaposott fű: helyett por és sár.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.09.02. 23:30:38

@Galadhriel: Valósznűleg legalizálják a felparkolást. De nem mindehol. De mi lesz a kerékpárúttal. Keskenyebb lett a járda, mint volt.
süti beállítások módosítása